Gömülü diş çekimi kimler tarafından ve nasıl yapılır? Çekilmesi gerekli midir?

Gömülü diş çekimi bir ya da birden fazla gömülü dişin (özellikle alt ve üst çenenin arka köşelerinde bulunan yirmi yaş dişleri) cerrahi operasyonla alınmasıdır. Diş gelişimi olurken dişin ağızda sürmesine imkan verebilecek kadar yeterli alanı yoksa, bu gömülülük ağrı, enfeksiyon ve diğer dişsel problemlere yol açabilir ve bu problemlerin çözümü için dişin çekilmesi gerekir. Bazen gömülü dişler mevcutta bir problem oluşturmasa bile ileride bir probleme neden olmaması için çekimi de önerilebilir.

Gömülü diş operasyonları ağız, diş ve çene cerrahisi uzmanı ya da diş hekimi tarafından uygulanabilir. Bu cerrahi prosedür çoğunlukla muayenehane ya da poliklinik ortamında yapılabilir.

Gömülü diş bölgesinde enfeksiyon mevcudiyetinde, cerrahi operasyon genellikle birkaç gün ertelenebilir, bölgenin cerrahi müdahaleye imkan vermesi, sistemik bir septisemi riski oluşturmaması ve operasyon sonrası uygun şekilde iyileşmesi açısından doktorunuz tarafından öncesi ve sonrası antibiyotik reçete edilip kullanmanız istenebilir.

Gömülü diş operasyonu genellikle lokal anestezi ile (ilgili bölgenin uyuşması) yapılmaktadır. Ancak ağızdaki bütün gömülü dişlerin aynı anda alınması durumunda diş hekiminiz size bu işlemi genel anestezi altında yapmayı önerebilir.

Bütün oral cerrahi uygulamalarında olduğu gibi gömülü diş operasyonundan sonra da bölgenin iyileşmesi için dikiş atılması gerekebilir ve kullanılan dikiş materyaline göre diş hekiminiz dikişlerin alınma zamanını bildirecektir.

Gömülü dişler ağrı, gömülü dişin arkasına yemek ve debris kaçışı, enfeksiyonel dişeti problemi, yarı gömülü olanlarda ağız ortamına açık olan kısmın çürüğü, komşuluğundaki kemik ya da dişe zarar vermesi, etrafında kistik bir yapı oluşturması, ortodontik tedavi ile düzelen dişlerde komplikasyon oluşturması gibi durumlarda çekilebilir.

Gömülü diş cerrahisi sonrasında ne beklemeliyim? Dikkat edilmesi gerekenler ve öneriler nelerdir?

Birçok vakada, iyileşme periyodu sadece birkaç gün sürmektedir. Hekiminiz tarafından size reçete edilen antibiyotik ve ağrı kesicileri reçete edilen şekilde almanız gerekmektedir. Bazı durumlarda eğer hekiminiz gerekli görürse birden fazla kombine antibiyotik kullanmanız, ağrı kesicilere ilaveten ödem kontrolü için steroid grubu ilaçlar ya da nazal sekresyon kontrolü için gerekli ise antihistaminik ilaçlar kullanmanız gerekebilir.

Cerrahi sonrasında çekim bölgesine yerleştirilen gazlı bezi 30 dk boyunca ısırın ve yerine yenisini koymayın. İlk 24 saat boyunca kanama oldukça normaldir. 24 saat sonrasında şiddetli kanama olması halinde mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.

Çekimden sonra tükürmeyin, ağızda biriken tükürüğünüzü yutun. Tükürme hareketi oluşan pıhtıya zarar verecek ve kanamanızın devam etmesine ya da daha da şiddetlenmesine sebep olacaktır.

Çekim sonrası uyuşukluk hali devam ettiği için dudağınızı yanağınızı ya da dilinizi ısırmaya sebep olmaması açısından uyuşukluğunuz geçinceye kadar yemek yenilmemesi gerekmektedir.

Düz bir şekilde uzanmayın. Bu durum kanama zamanınızı uzatabilir. Başınızın altında yüksek yastıklar koyarak istirahat edin.

Size verilen buz aküsünü yanağınızın dışından çekim bölgesine uygulayın. İlk 24 saat boyunca 15-20 dakikalık aralarla uygulayın. Çekim bölgesinde oluşan şişlik ilk 2-3 güne kadar artabilir. Morluk oluşması durumunda ise oluşan morluğun geçmesi birkaç gün daha uzun sürebilir.

Cerrahi işlem sonrasında gün boyunca dinlenin. Ertesi gün normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz ancak 1 hafta boyunca aşırı fiziksel aktiviteden kaçının, aşırı fiziksel aktivite iyileşen bölgedeki pıhtının çözülmesine sebep olup kanamayı artırabilir.

Cerrahi sonrasında bol miktarda sıvı tüketin. Alkol, kafein içerikli, asitli ve sıcak içeceklerden uzak durun. İlk birkaç gün pipetle içecek içmeyin. Emme hareketi ile meydana gelen basınç, oluşan pıhtıyı çözüp iyileşmenin gecikmesine sebep olabilir.

Yumuşak diyet ile beslenin (püre, puding ya da tanesiz öğütülmüş çorba gibi). İyileşme gerçekleştikçe diyetinize katı gıdaları zaman içerisinde ekleyebilirsiniz.

24 saat sonrasında size reçete edilen gargara ile ya da ılık tuzlu su gargarası ile günde birkaç kez gargara yapmak ağrınızı ve şişliğinizi azaltır. Şiddetli şekilde çalkalama yapmayın. Bu durum oluşan pıhtıyı çözüp iyileşmenin gecikmesine sebep olabilir.

İlk 72 saat boyunca ve hatta mümkünse daha uzun bir süre sigara içmeyin. Emme hareketi ile meydana gelen basınç, oluşan pıhtıyı çözüp iyileşmenin gecikmesine sebep olabilir. Aynı zamanda sigara içmek kan akımını azaltıp çekim bölgesine çeşitli bakterileri ve bulaşanları taşımaya sebep olamaktadır. Bu da enfeksiyona yol açıp iyileşmeyi geciktirebilir.

Çekim bölgesini parmağınızla ya da dilinizle kurcalamaktan kaçının.

İşlemden sonraki gün dişlerinizi ve dilinizi fırçalamaya devam edin.

Hangi durumlarda operasyonumu yapan diş hekimimi ya da çene cerrahımı aramalıyım?

Cerrahi operasyon sonrasında enfeksiyon, sinir hasarı ya da başka ciddi bir komplikasyonun habercisi olabilmesi açısından şu gibi durumlarda acil durum araması yapabilirsiniz;

Nefes almada ya da yutkunmada güçlük, aşırı miktarda (ağız dolusu ve durmayan) kanama, ateş, reçete edilen ağrı kesicilerin geçiremediği aşır miktarda ağrı, ilk 2-3 günden sonra artmaya devam eden şişlik, gargara ile geçmeyen ağızda kötü koku ve tat, çekim bölgesinden gelen iltihap akıntısı, ertesi gün geçmeyen kalıcı uyuşukluk ve ciddi anlamda hissiyat kaybı, ilk iki günden sonra burundan gelen kanama ya da iltihaplı akıntı gibi durumlarda hekiminizi arayıp bilgi vermenizde fayda olacaktır.

Yukarıdaki gibi bir durum oluşmadıysa, herhangi bir rahatsızlığınız yoksa, eğer alınması gereken bir dikişiniz de yoksa gömülü diş çekimi sonrası herhangi bir kontrol randevusuna ihtiyacınız yoktur.