Sedasyon Çukurambar

Diş hekimi korkusu ile ilgili yardımcı olunabilecek herhangi bir yöntem mevcut mudur?

Evet. Bazı hastalarımızda mutlaka gerekli olan diş tedavilerini geciktirecek ya da iptal ettirecek derecede diş hekimi fobisi mevcuttur. Bu hastalarımız korkularını sedasyon ile yenebilmektedir. Siz de diş hekimi korkunuzu yenmek için sedasyon altında dental işlemleri yaptırmayı hekiminizden isteyebilirsiniz.

Bilinçli Sedasyon nedir? Hangi yollarla sedasyon uygulanabilir?

Bilinçli sedasyon, diş tedavilerinin yapılmasına yardımcı olacak şekilde ilaç ya da ilaçların kullanılarak santral sinir sistemine etki eden bir tekniktir. Bu teknikte tedavi boyunca hasta ile verbal (sözlü) iletişim idame ettirilirken hasta nefes alıp vermeyi kendi başına ve devamlı olarak sağlayabilir. Inhalasyon ile ya da Intranasal (burun yoluyla), oral (ağız yoluyla), intravenöz (damar yolu), intramusküler (kas içi enjeksiyon ile) ve submukozal (mukoza altı) yollardan uygulanabilir.

Sedasyon ile yapılan dental prosedürlerin etkisi ne şekilde olmaktadır?

Sedasyon esnasında uykulu halde ve tedavi ile ilgili farkındalık yaşamadan ancak diş hekiminiz ile koopere şekilde uygulama yaptırabilirsiniz. Sedasyonun etkilerinin ortadan kalkması birkaç saati alabilir. Bu süre içerisinde alkol alma, araba kullanma ya da dikkat ve kooperasyon gerektiren başka işler yapmanız mümkün değildir.

Bilinçli sedasyon kimlere uygulanabilir?

Dental fobi ya da anksiyetesi olanlar, travmatik ve uzun süren tedavileri tolere edemeyen hastalar, Anjina pektoris, astım ya da epilepsi gibi stres ile birlikte kontrolden çıkabilen medikal durumlar, 1 yaşından büyük ancak koopere edilemeyen çocuk hastalar, mental retarde bireyler, herhangi bir sebepten dolayı lokal rejyonel anestezinin yetersiz kaldığı durumların yaşandığı hastalar.